Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA JCB American Express Diners ViaBill MobilePay ANYDAY

10 grunde til at være mere i naturen i 2019

oprettet d.

At komme mere ud i naturen kan forbedre din hukommelse, modvirke depression, sænke dit blodtryk, gøre dig kreativ og måske forebygge kræft.
— 10 videnskabeligt underbyggede grunde til at tilbringe mere tid i det fri.

 

Vandring i naturen forbedrer din hukommelse

Flere undersøgelser viser, at en gåtur i naturen har gavnlige virkninger på hukommelsen, som en gåtur i andre omgivelser ikke har.

I et af disse undersøgelser fik studerende på et amerikansk universitet en kort hukommelsestest, hvorefter de blev opdelt i 2 grupper. Den ene gruppe gik gennem et botanisk naturområde med mange træer og buske. Den anden gruppe gik en tur ned ad gaden inde i byen. Da deltagerne kom tilbage og gentog testen, klarede førstnævnte gruppe sig næsten 20% bedre end ved første test. Gruppen som ikke var i naturen, klarede sig ikke bedre end første gang.

 

Det sænker dit blodtryk
Effekten er påvist af flere undersøgelser. Et intensivt studie med 280 deltagere i Japan viste, at en almindelig gåtur i skoven sænkede deltagernes puls med 4% i gennemsnit, og blodtrykket med over 2%.

 

Din træthed forsvinder
Du kender sikkert følelsen, som forskerne kalder “mental træthed”. Du kan opkvikke dit sind ved at udsætte dig selv for rekreative miljøer, som ifølge forskerne især betyder den vilde natur. En undersøgelse påviste, at folk generelt oplevede at få deres mentale energi tilbage, selv efter at have set på billeder af naturen.

Undersøgelser har også påvist, at naturlig skønhed kan udløse følelser af ærefrygt eller beundring, en sikker vej til at få et mentalt boost.

 

Lystfiskeri er sundt

 

En tur i skoven modvirker angst og depression
Angst, depression og andre psykiske problemer kan alle lindres med lidt tid i naturen – især hvis det kombineres med motion. En undersøgelse viste, at gåture i skoven er effektive mod angst og forbedrer humøret.
Forskere konkluderer i en gennemgang af 10 tidligere undersøgelser at “Ethvert grønt miljø forbedrer både selvtillid og humør”, især hos folk med psykiske lidelser.

Tilstedeværelsen af vand forstærkede de positive virkninger, og det kommer næppe som en overraskelse for lystfisker-entusiaster.

 

Naturen får stress ud af kroppen
Der er noget ved at være udendørs, som ændrer kroppens fysiske stressreaktion.
En undersøgelse viste, at studenter, som havde tilbragt 2 nætter i skoven, havde et lavere niveau af stresshormonet kortisol, i forhold til dem som havde tilbragt samme tid i byen.

I en anden undersøgelse kom forskerne til samme konklusion, lavere kortisol samt en roligere hjerterytme. Forskerne konkluderer: “Stresstilstande kan afhjælpes med skovterapi”.

Man har opdaget, at kontoransatte, som blot har udsigt til natur gennem deres vindue, har mindre stress og er mere glade for deres arbejde.

 

Naturen forbedrer din koncentration. Naturens restituerende virkning gælder også for din koncentrationsevne.I en undersøgelse arbejdede forskerne med at udmatte deltagernes evne til at fokusere. Herefter gik nogle af deltagerne tur i naturen, mens andre gik en tur i byen, og endeligt var der nogle som blot slappede af. Da alle vendte tilbage, var natur-gruppen den, der klarede sig bedst i en test, hvor de skulle korrekturlæse.

Den opmærksomheds-forbedrende virkning er så stor, at selv børn med ADHD kunne koncentrere sig bedre efter blot 20 minutter i en park.

 

Du er mere kreativ, når du har været udenfor
“Forestil dig en behandling uden bivirkninger, som altid er til rådighed og kan forbedre dine kognitive evner og funktioner – helt gratis.” Sådan indledes en videnskabelig artikel baseret på en undersøgelse fra 2008, om det at opholde sig i naturen.

En anden undersøgelse viste, at folk som har været ude i naturen i fire dage, klarede sig 50 % bedre i en kreativ problemløsningstest.

 

Udendørsliv kan måske forebygge kræft
Indledende undersøgelser tyder på, at det at tilbringe tid i naturen, især skove, stimulerer produktionen af kræftbekæmpende proteiner. Det boost, som man opnår efter en et ophold i skoven, kan vare i 7 dage.
Japanske undersøgelser viser interessant nok også, at geografiske områder med større skovarealer har lavere cancer-relateret dødelighed end andre steder.

 

Skove kan styrke dit immunforsvar
Man mener, at den celleaktivitet, som er forbundet med skovenes cancer-modvirkende effekt, samtidig giver et generelt boost til immunforsvaret, så man ikke så let bliver ramt af f.eks. influenza, forkølelse, lungebetændelse etc. Forskning i denne sammenhæng viser, at resultaterne i høj grad peger på, at skovenes miljø har gavnlige virkninger på immunforsvaret.

 

Ud i naturen i Sønderborg

 

Naturen reducerer inflammatonstilstande
Når man har forhøjet inflammation i kroppen (betændelsestilstand), er man særlig udsat for en lang række smerter og sygdomme, herunder autoimmune sygdomme, depression og kræft. Hvis du vil undgå den slags, burde du måske tage vandreskoene på lidt oftere.

I en undersøgelse havde studerende, som havde været ude i naturen, et lavere niveau af inflammation, end dem som havde brugt samme tid i byen. I en anden undersøgelse havde en gruppe ældre tilbragt en weekend i skoven, og de viste også tegn på reduceret inflammation, ligesom mange med forhøjet blodtryk havde fået lavere blodtryk.

 

Lavere risiko for tidlig død
Det overrasker ikke, at alt dette er forbundet med en generelt lavere risiko for at dø tidligt.

En hollandsk undersøgelse viste, at en lang række sygdomme forekom sjældnere hos mennesker, som bor tæt på grønne områder. Andre undersøgelser har påvist en direkte forbindelse mellem tid tilbragt i skoven og det generelle helbred.

 

Et nylig offentliggjort undersøgelse fandt en lignende sammenhæng: større grøn eksponering var lig med en 12 % lavere dødelighed. Den største forbedring i dødelighed var i forhold til kræft, lungesygdomme og leversygdomme.

Baseret på engelsk artikel i Business Insider.

 

Er du motiveret?

Med så mange positive ting man opnår ved at komme mere ud i naturen og vandre eller fiske, ville det være synd, hvis man ikke fører det ud i livet. Hvis du kunne tænke dig at gøre noget ved det, er det lige nu et godt tidspunkt. I vores webshop finder du alt det, du kan få brug for, til at få den bedste naturoplevelse nogensinde.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar