Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA JCB American Express Diners ViaBill MobilePay

Kånken Re kan købes hos Outdoor i Centrum fra 1 August 2016

oprettet d.

Kånken Re kan købes hos Outdoor i Centrum fra 1 August 2016

Et ikonisk produkt har fået nyt liv med genbrug

Den har været elsket i generationer, brugt i årtier og har vundet hjerter hos mennesker over hele verden uden ændringer i det tidløse design. Og nu bliver en ny version af Kånken lanceret, hvor kun en ting er anderledes: Materialerne, der er brugt til Re-Kånken , er 95 % fremstillet af genbrugte materialer og kan selv genbruges.

 

Kånken er i sin oprindelige form allerede et produkt, der påvirker miljøet relativt lidt. Takket være dens simple, ligefremme design er der meget mindre spild i dens produktion end i fremstillingen af mere komplekse rygsække. Den er slidstærk og har et udseende, som har vist sig at være populært gennem mange år. Så da ideen om at forsøge at fremstille den mest bæredygtige rygsæk opstod, var vi nødt til at finde en ny tilgang.

“Vi gik tilbage til begyndelsen med alt, med undtagelse af det klassiske design. Udfordringen var at opnå den lavest mulige miljømæssige påvirkning og samtidig leve op til kravene til et slidstærkt og funktionelt produkt,” siger Svante Björkroth, produktudvikler hos Fjällräven og manden bag projektet.

 

Mens den originale Kånken blev fremstillet af tre forskellige materialer – et til selve rygsækken, et til inderlommen og et til selerne – er Re-Kånken udelukkende fremstillet af ét materiale, der er blevet vævet til stoffer af varierende tykkelse.

 

Materialet, vi taler om, er genbrugspolyester. I alt bliver 11 PET-flasker brugt til at fremstille en Re-Kånken, og projektets udviklere har været omhyggelige med at tjekke, om flaskerne virkelig har været brugt og er blevet efterladt i et genbrugscenter, inden de kommer i brug igen. Fordi det er hele ideen bag genbrug. Det tager lang tid at skulle starte forfra med at vælge materiale.

 

Det første skridt var at indkøbe genbrugsmateriale, der kunne leve op til de krav til slidstyrke, som vi har. Det er ikke nok bare at teste slidstyrke i et laboratorium. Rygsækken skal også konstrueres og testes i virkeligheden. Der skal trækkes og rykkes rundt i selerne, den skal gnubbes mod ryggen og bruges i hverdagslivet.

 

Når du tager polyester fra PET-flasker, kan det være som plastik og ikke så mat og stift som det originale Kånken-stof. Men ved at børste det genbrugte materiale, så de ydre tråde blev slidt lidt, har stoffet fået et mere behageligt præg, som Svante og hans kollegaer ønskede. Det er virkelig lige som originalen, bortset fra at et par detaljer er anderledes.

“Re-Kånken skulle have sin egen identitet. Det runde badge er der stadig, men Re-Kånkens badge er broderet i stoffet,” says Svante Björkroth.

 

Udover genbrugselementet er der en stor miljømæssig gevinst i, hvordan stoffet er farvet. Konventionelt bliver stoffer farvet i slutningen af produktionsprocessen, efter at garnet er spundet, og stoffet er vævet. Stofrullerne nedsænkes så i bassiner med kemikalier, skylles i vand og tørres i store ovne. Processen kræver store mængder af kemikalier, vand og energi.

 

Da Svante og hans kollegaer var på udkig efter mere bæredygtige produktionsmetoder, faldt de for en teknik kaldet SpinDye®. I denne process bliver farven

tilføjet, når de genbrugte polyesterfibre bliver spundet til garn. Det betyder, at store mængder af kemikalier, vand og energi kan spares. Der er også andre ikke-miljømæssige fordele ved denne proces. Når man normalt farver stoffer, er det overfladen af stoffet, der absorberer det meste farve, men med SpinDye® går farven hele vejen ind i kernen af garnet. På denne måde holder farven bedre og falmer ikke så let i solen.

 

SpinDye® er dog stadig dyrere end den traditionelle farvning. Grunden er, at der stadig er begrænset efterspørgsel efter det. Leverandører har brug for store ordrer for hver farve, før det kan betale sig, men med Re-Kånken har Fjällräven vovet at tage skridtet.

For at produktet skal være let at genbruge, kan det ikke indeholde for mange materialetyper. I dag er det kun knapper, lynlåse og plastikspænder på Re-

 

Kånken, der ikke er fremstillet af genanvendeligt polyester. Og alle disse detaljer kan let fjernes. Rygsækken ville være genanvendelig allerede i dag, hvis bare infrastrukturen for genbrug af tekstil var på plads.

 

“Rygsækken er egnet til genbrug, men det er stadig et slidstærkt produkt, som vil holde i lang, lang tid,” pointerer Svante Björkroth. For ham og hans kollegaer har tiden, de har brugt på Re-Kånken, været mere end det hele værd.

 

”Der er ikke nogen håndbog til, hvordan du gør et produkt så bæredygtigt som muligt. Hvis det var nemt, ville alle gøre det. Vi var nødt til at skabe en proces og finde vores egen vej til at nå vores mål. Hvis andre virksomheder ville gøre det samme, kunne vi skabe et behov for spindye-garn fremstillet af genbrugt plastik. Omkostningerne ville falde, og flere produkter kunne blive fremstillet ved at bruge denne teknologi.”


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar